Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

Ismerd meg a fűszernövényeket és ízesítsd velük ételeidet!

2020. május 08. 13:48 - KBSara

Nem kell mesterszakácsnak lenned ahhoz, hogy ínyencségeket alkoss, hiszen már néhány saját termesztésű fűszernövény is új megvilágításba helyezi az unalmas sült csirkét és az egyszerű salátákat. Kövesd tippjeinket és meglátod, milyen könnyen lehet saját fűszerkerted, akár a balkonon vagy a konyhaablakban.

Hétköznapi ételek egy kis csavarral

A szárított fűszereket az év bármely szakában megvásárolhatod a boltokban, de semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, mikor saját, viruló növényeidről csipkedsz friss leveleket az ebédhez és az ízélmény is sokkal intenzívebb lesz.

fuszernoveny_provident_koltozzbe_hu.jpg

A legtöbb fűszernövény gyógyhatással is rendelkezik:

  • A kakukkfű timol tartalma segít az érrendszeri betegségek leküzdésében.
  • Az oregánó élen jár az LDL koleszterin semlegesítésében.
  • A zsálya rákellenes hatását carosol tartalmának köszönheti.
  • A rozmaring erős gyulladáscsökkentő.
  • A kapor megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását a belekben.

Ezekből a növényekből fűszervajat és fűszersót is készíthetsz, egytálételekhez is kiválóan passzolnak. A halhoz például remekül illik a rozmaring, a kapor és a zsálya is, míg a nehezebb húsok emésztését a majoranna, a menta és a kakukkfű segíti, a pulyka és a csirke pedig bazsalikommal és citromfűvel lesz igazán mennyei.

Így nevelhetsz egészséges fűszernövényeket

A legfontosabb szabály, hogy mindig kertészeti szakáruházban vagy piacon vásárolj palántát. Ha csíráztatásra adod a fejed, válassz megfelelő, akár bio minősítésű magokat. Tápanyagban gazdag ültető közegnek leginkább a szerves komposzt felel meg. Lényeges, hogy a cserép alján legyen egy vízelvezető nyílás, hogy a felesleges nedvesség távozhasson és ne rohassza meg a növény gyökerét. Ha magról nevelsz, akkor a föld felső része mindig legyen nedves, a cserép tetejét pedig üveglappal vagy frissentartó fóliával is boríthatod, hogy párás környezetet biztosíts. A kikelt fűszernövények világos, napos helyen érzik magukat igazán elemükben és ha már eléggé megerősödtek, kezdetét veheti a rendszeres metszés, ami a növekedésüket is serkenti.

A jó hír, hogy számos fűszernövény évelő, így, ha egyszer már sikerrel termesztetted, a következő évben kicsit hátradőlhetsz és várhatod, ahogy maguktól előbújnak az első hajtások. Ilyen például a zsálya, a rozmaring, a menta, a tárkony, a citromfű és a kakukkfű, de a metélőhagyma és a koriander is meghálálja a gondoskodást.

Ha kedveled az olasz konyhát, a bazsalikom és az oregánó nem hiányozhat a repertoárodból, de ügyelj rá, hogy megfelelő helyre kerüljenek. Ha a konyha világos és napos, már egy egyszerű fűszernövénytartó állvány is megteszi, de ha szükség van némi rásegítésre, online akár LED-es megvilágítással felszerelt polcot is találsz. Gondozd szeretettel a növényeidet és friss, ízletes levelekkel hálálják meg a rendszeres törődést.

 

Készen állsz rá, hogy saját fűszernövényeket termessz?

 

Kép forrása: https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=33728&picture=herb-box

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr9315668042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása