Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

Mennyivel növelik egy ingatlan értékét a napelemek?

2021. június 02. 09:19 - annazsanett

1.jpg

Az mára talán mindenki számára egyértelmű, hogy ha napelem kerül egy házra, akkor annak megnő az értéke, keresettebb lesz az ingatlanpiacon, könnyebben lehet eladni. De mennyi pénzt jelent ez konkrétan, mennyi a napelemes rendszerek ára és mennyivel lesz tőlük értékesebb az az ingatlan amire telepítve lettek?

A napelemes rendszerek ma már a mindennapjaink részei. Szinte nem lehet úgy végigsétálni egy városrészen, hogy ne találkozzunk napelemekkel felszerelt házakkal. Az, hogy valaki napenergia segítségével állítson elő elektromos áramot, még pár évtizeddel ezelőtt is egy igazi utópisztikus fantázia volt, de mára ez már a valóság. Sokak számára fontos, hogy megújuló, zöld energiával fedezzék a háztartás áramfogyasztását, de a legtöbb ember szeme előtt mégis csak az lebeg, hogy mennyivel fog az ingatlan értéke növekedni a napelemek felhelyezésével, illetve, hogy mikorra fog mindez megtérülni.

Mitől függ a napelem megtérülése?

A National Renewable Energy Laboratory által végzett kutatás szerint minden dollár megtakarítás az energiaszámlán körülbelül 20 dollárral, azaz hozzávetőlegesen 6.000 forinttal növeli az otthonunk értékét. A megtakarítás pontos mértéke természetesen ingatlanonként változik, hiszen minden épület egyedi jellemzőkkel bír. Az értéknövekedés a napelemes rendszerek hatékonyságától is függ, amely főleg az alábbi két szempont határoz meg:

  1. Az ingatlan elhelyezkedése és tájolása

Itt a legmeghatározóbb a földrajzi elhelyezkedés, illetve magának az ingatlannak a tájolása. Hazánk déli tájain, az Alföldön, a Dél-Dunántúlon, valamint a Duna Tisza köze déli részén az éves napsütötte órák száma meghaladja a 2.000 órát is, míg az Északi-Középhegységben és az Alpokalján ez a szám nem éri el a 1.200 órát. Ebből nyilvánvaló, hogy az ország északi területein felhelyezett napelemes rendszerek nem működhetnek annyira hatékonyan, mint az Alföld déli részein telepített rendszerek.

A földrajzi elhelyezkedésen kívül az ingatlan tájolása is nagyban befolyásolja a napelemes rendszerek hatékonyságát. Az ideális tájolás a déli, de jó hatékonysággal működnek a délnyugati, valamint a délkeleti tájolású rendszerek is.
A nem ideális tájolást ki lehet küszöbölni speciális tartószerkezetekkel is, amelyek a napelemek dőlésszögének megváltoztatásával érnek el jobb hatásfokot. Azonban akadnak olyan kedvezőtlen tájolású ingatlanok is, amelyeknél a legjobb megoldás, ha a napelemek a földre vannak telepítve. Az ilyen rendszerek tervezésénél figyelembe kell venni a tájelemeket is, mint például egy fa vagy egy villanypózna, hiszen ezek is teljesítménycsökkenéshez, így értékcsökkenéshez vezetnek.

  1. A napelemes rendszer mérete

A tájolás szempontján kívül a napelemes rendszerek méretét is figyelembe kell venni, ha a megtermelt elektromos áramról van szó, hiszen nyilvánvaló, hogy egy nagyobb napelemes rendszer több energiát tud előállítani, mint egy kisebb. Egy átlagos magyar család villamosenergia-igénye éves szinten körülbelül 3.000 kWh körül mozog, amelyet egy 2,5-3 kW teljesítményű napelemes rendszerrel már könnyedén elő lehet állítani. Ehhez hozzávetőlegesen 15m2-es tetőfelületre lesz szükség.

Nem érdemes túlméretezni a rendszert, hiszen ilyenkor az értéknövelés ellenére a befektetés nem, vagy csak nagyon lassan térülne meg, mert egy átlagos háztartás nem tudná a túlméretezett rendszer által előállított energiát felhasználni vagy az áramszolgáltatónál értékesíteni.

Értéknövekedés számokban mérve

Az korábbiakban említett amerikai kutatás szerint az ingatlan értéke több, mint 1,68 millió forinttal nő minden egyes telepített kilowatt után. Ebből következik, hogy 2,5-3 kW-os teljesítményű rendszerekkel számolva, egy komplett napelemes rendszer átlagosan 4,2-5,04 millió forinttal növelheti meg az ingatlan értékét.

Ez a számítás az átlag amerikai viszonyokat veszi alapul, amely a magyar viszonyokat nem tükrözi teljesen; a tengerentúlon a telepítési költség körülbelül 1 millió forint per kW, így a kutatásban kapott 1,68 millió forintnyi értéknövekedés a beszerzési költség 160%-a. Hazánkban a napelemes rendszerek teljes bekerülési költsége valahol 500.000-600.000 forint/kW között mozog. Ha erre az értékre alkalmazzuk az Egyesült Államokra jellemző 160%-os értéknövekedést, akkor az átlagos, 2,5-3 kW-os teljesítményű napelemes rendszerek hozzávetőlegesen 2-2,8 millió forintos értéknövekedést jelentenek. Ezek a becslések által meghatározott összegek persze nagyban változhatnak a korábban említett változók (tájolás, méret) függvényében.

Ezen felül mindennapok során is nyomon lehet követni a napelemes rendszerek pénztárcára gyakorolt jótékony hatásait; a legkézenfekvőbb eset a havi villanyszámla csökkenése, vagy teljes eltűnése. Egy átlagos, négyfős magyar család havi villanyszámlája 10.000-15.000 forint. Ez az összeg a napelemes rendszerek sokszor milliós telepítési költségéhez mérten nem tűnik olyan jó befektetésnek, de ez a havi tízezer forintos megtakarítás éves szinten eléri a százezer forintot, amelyet a család fordíthat nyaralásra vagy egyéb más célra is.

A napelemek felszerelésével meggondolandó a háztartás energetikai átalakítása is. Ha a fűtést, vagy főzést is elektromosan oldják meg gáz helyett, akkor más közüzemi számlák is csökkenni fognak, ugyanakkor mivel az áram előállítása napelemek segítségével történik, ezért a megnövekedett áramfogyasztás nem fog semmilyen extra költséget jelenteni.

Jó hír, hogy a mai napelemek már olyannyira fejlettek, hogy akár a felhősebb és kevésbé naposabb időben is közel 100%-os hatékonysággal tudnak működni, és ha szép az idő, akkor a napelemes rendszer még energiatöbbletet is tud termelni. Ez azért nagyszerű, mert minden magyarországi áramszolgáltatónak törvényi kötelessége a megtermelt felesleges energiát egy bizonyos mértékig átvenni. Ez a korábban tárgyalt havi szintű megtakarításhoz hozzáadódik, így a család kitűzött anyagi céljait még gyorsabban el lehet érni.

A különböző támogatásoknak és kedvezményes hiteleknek köszönhetően ráadásul most a napelemek telepítése még olcsóbb lehet, így sokkal hamarabb megtérül a befektetés.

A számokon túl

Az ingatlan értékének a növekedése nem csak számokban mérhető. A napelemes rendszerekkel felszerelt ingatlanokról általánosságban elmondható, hogy sokkal kelendőbbek, mint hagyományos társaik, manapság már egyre többen kifejezetten az ilyen rendszerekkel ellátott házakat keresik. Az egyre bővülő keresleti oldal miatt egyre többen váltanak napenergiára, hiszen tudják, hogy így az ingatlan értékesítése sokkal gyorsabban meg fog történni.

Ez még akkor is igaz, ha a potenciális vevő nem kifejezetten napelemes rendszerekkel felszerelt otthont keres, hiszen ha két hasonló árfekvésű ingatlan közül kell választani, amely közül az egyik napelemekkel van ellátva, így közel 0 forint a villanyszámlája, akkor valószínűleg a napelemes házat fogja választani.

A számszerűsíthető értéknövekedésen túl, a környezettudatosság említhető meg, mint egyfajta eszmei értéknövekedés. A túlzott károsanyag-kibocsátás okozta klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indított el a világban, és a károsanyagok jelentős hányadáért a háztartások a felelősek. Ezek évi 20 tonna szén-dioxidot termelnek, amely jelentős része a fűtésből származik. Ha a napelemes rendszerek feltelepítése után árammal fogsz fűteni, akkor e döntésed miatt 20 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag kerül a környezetbe, így már ezzel is sokat segítettél a klímaváltozás lelassításában.

Manapság már szinte mindenkinek elérhető ez a technika, érdemes élni vele, hiszen jót teszel vele a pénztárcádnak, megnöveled otthonod értékét, és segítesz megmenteni a Földet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr716579642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása