Költözzbe Magazin

Költözz el vagy Költözz be

Hogyan válasszon új otthonába kanapét?

2021. november 05. 06:48 - annazsanett

Hurrá! Megvásároltuk az új, tökéletes otthonunkat és beköltözés előtt már csak a bútorozás van hátra. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne kapkodjunk, hagyjunk időt a tervezésre.

Impulzus vásárlás helyett gondoljuk át, hogy milyen bútorokra lesz szükségünk és legfőképp, hogy a bútorok milyen funkciókkal kell rendelkezzenek majd.

Hova kerüljön a kanapé?

A legbonyolultabb feladat mind közül talán az ideális kanapé megtalálása, hiszen az ágyon kívül a legtöbb időt a kanapén ülve töltjük otthonunkban.

A választás nem könnyű, hiszen vannak például U alakú kanapék, de lehet kapni más alakúakat is, az egyes darabok pedig funkcióban, méretben és árban is eltérnek.

image1_1.jpg

Fotó: Shutterstock

A kanapé általában a nappaliba kerül, de ez a mai modern lakásokban a legtöbb esetben már nem egy különálló helyiség, hanem sok esetben a konyha és az étkező is ebben a térben található.

Emiatt még alaposabb tervezésre van szükség, hiszen fontos, hogy az azonos térben lévő bútorok funkciói ne sérüljenek és a lehető legoptimálisabb helykihasználást érjük el.

Nagyon sokat segíthet ebben, ha mérethelyes alaprajz áll rendelkezésünkre, de magunk is felrajzolhatunk egy egyszerű skiccet a tervezéshez. Praktikus például, ha az étkezőszékek és az asztal közvetlenül a konyha rész mellett kapnak helyet, így nem kell majd minden étkezésnél a szoba másik végébe zarándokolnunk a tányérokkal.

A kanapé esetében el kell döntenünk, hogy térbe állítjuk, vagy az egyik oldalfalra, esetleg sarokba tolva helyezzük-e majd el. Ha nagy a nappalink, akkor nagyon jól mutat egy elegáns ülőgarnitúra a szoba közepén, ha viszont kicsi a rendelkezésre álló hely akkor inkább valamelyik falra kerüljön, mert ezzel nem csökken a térérzet, nem szeljük ketté a szobát.

Hogyan válasszuk ki az ideális méretet?

Ha eldöntöttük a kanapé helyét, akkor az tökéletes méret kiválasztása a következő lépés. A legtöbb ülőgarnitúra típusnál többféle méret közül választhatunk. Léteznek olyan termékcsaládok, amelyeket választhatjuk egyenes kanapé, L alakú ülőgarnitúra, vagy akár U alakú kivitelben is. Ha szeretnénk egy kicsit hagyományosabb megoldást, akkor választhatjuk a 3-2-1-es összeállítást is, azaz egy hosszabb és egy rövidebb kanapé mellé egy fotelt helyezünk el a térben.

A helyes méret megtalálásához segítséget nyújthat az, ha a padlón papírból kirakjuk, vagy egy festő szalaggal körbe ragasztjuk a tervezett helyet. Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki, mert a bútorboltban a nagyobb tér miatt minden kanapé kisebbnek tűnik, mint később az otthonunkban. A gondos tervezés megkímél bennünket a későbbi kellemetlenségektől.

A végleges méret fixálása előtt ügyelnünk arra, hogy kb. 1 méteres távolságot érdemes hagynunk a kanapé mellett minden irányból a kényelmes közlekedés biztosítására, de ha ez nem megoldható, akkor a távolság minimálisan 70 cm legyen. Ennél kisebb hely esetén már szűkösnek érezzük majd a teret, beleütközhetünk a bútorokba, így erre mindenképpen ügyeljünk.
image2.jpg

Fotó: Shutterstock

Kik használják majd és hogyan?

Fontos átgondolnunk, hogy hányan és mi módon használjuk a kanapét. Ha baráti beszélgetések fő színtere, akkor a legjobb, ha két kanapét helyezünk el egymással szemben, mert a szemben ülővel kényelmesebben társaloghatunk, mint ha a beszélgetőpartner mellettünk foglal helyet. Ha elsősorban tévénézésre használjuk a kanapét, úgy tervezzünk, hogy a legtöbb ülőhely a tévével szemben helyezkedjen el. Ha elegendő hely áll rendelkezésre, fotellel vagy puffal egészíthetjük ki az összeállítást. A puff a későbbiekben lábtartóként, vagy plusz vendég ülőhelyként is bevethető!

Ha a fentieket kipipáltuk - irány a bútorbolt!

Az üzletben üljünk bele minden nekünk tetsző kanapéba. Ne érezzük feszélyezve magunkat és dőljünk le kényelmesen, ha inkább fekvő helyzetben használjuk majd. Ehhez az üzletekben átlátszó fóliát is kérhetünk, hogy a cipőnket se kelljen levennünk.

A választásnál fontos szempont az ülésmagasság és az ülésmélység is. Ha inkább egyenesen ülve használjuk a kanapét és fontos, hogy a hátunkat tökéletesen megtámassza akkor a 42-47 cm-es ülésmagasságot és az 50-60 cm közötti ülésmélységet találjuk majd ideálisnak. Ha kényelmesen fel szeretnénk kucorodni a kanapéra, vagy el szeretnénk heveredni rajta akkor választhatjuk az alacsonyabb, 38-42 cm-es ülésmagasságot, 60-80 cm-es ülésmélységgel kombinálva.

Ideális átmenetet képeznek a két típus között a Novo Home kínálatában lévő ADA Trendline és Alina kanapék, melyek közül az ülésmélység több típusnál állítható, változtatható. Ez a funkció a háttámlák előre-hátra billentésével, vagy az ülőfelületet motoros ill. manuális előre mozgatásával is elérhető. 

Választható funkciók - kérjük vagy ne?

Szót kell ejtenünk még a számtalan választható funkcióról. Ha vendéget szeretnénk elszállásolni és nincs vendégszobánk, vagy egyszerűen csak kényelmesen, lábunkat feltéve szeretnénk pihenni a kanapén, akkor feltétlenül kérjünk a kanapéba ágy funkciót. Ha pedig kevés a rakodótér a nappaliban, vagy csak a gyakran használt plédnek és párnának szeretnénk méltó helyet találni, akkor jó szolgálatot tehet egy ágyneműtartó.

image3.jpg

Fotó: Shutterstock

A kanapéba választható extrák száma ma már végtelen, az állítható nyaktámaszoktól, a dönthető karfákon és USB töltőn át a relax funkcióig. Mindenki dönthet az igényei és persze a pénztárcája szerint.

És a minőség? Honnan tudjuk, hogy tartós lesz-e?

Ha igazán hosszú élettartamú és jó minőségű kanapét szeretnénk vásárolni akkor érdemes egy kicsit több pénzt áldoznunk rá. Fontos, hogy ne csak a külső megjelenés alapján döntsünk, hanem az üzletben részletekbe menően érdeklődjünk a gyártáshoz felhasznált alapanyagokról is, mert nagyon sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Intő jel lehet, ha az eladó nem tájékozott, vagy egyszerűen csak nem szívesen osztja meg velünk az információkat. Egy nívós szakkereskedésben megfelelő választ kaphatunk minden kérdésünkre.

Alapvető, hogy egy kanapéban minden, ami tartó funkcióval bír keményfából (esetleg fémből) készüljön, ne válasszunk fenyő vázszerkezetű kanapét, mert nem lesz tartós. Az ülések alapja a teherhordó vasalat, acél hullámrugó vagy bonell alapanyagú legyen. Ne vásároljunk olyan kanapét, amelyben nincs rugós alátámasztás.

A rugó alapra általában hab borítás kerül, de itt is fontos a minőség. A 20-25-ös sűrűségű habok ugyan kényelmesek az első próbánál, később azonban nagyon felpuhulhatnak, kátyúsodhatnak. Válasszunk sűrűbb 35-50 közötti keménységű habot.

Amit szabad szemmel látunk az a külső borítás, ami lehet szövet, bőr vagy akár bőr hatású szövet. A legfontosabb szempont általában a tisztíthatóság és a tartósság. Bár a bőr jól tisztítható anyag, ideális választás gyerekek, kisállatok mellé, az utóbbi időben kevesebben választják, mint a szöveteket, mert a bútorszövet gyártás óriásit fejlődött az elmúlt években. Extrém tartós, mosható, csúcstechnológiás szövetek jelentek meg a piacon.

Végleges döntés előtt, ha lehetőség van rá kérjünk egy kis szövet vagy bőrmintát az üzletből és vizsgáljuk meg a előzetes választásunkat az otthoni fényviszonyok között is is.

A Novo Home-nál megvásárolható összes ADA Trendline, Alina és Tom Tailor kanapé tervezhető, egyedileg összeállítható, nagyon sokféle méretben és rendkívül sokféle bevonó anyaggal rendelhető, így ideális választás, ha a tökéletes méretű és funkciójú kanapét szeretnénk megtalálni otthonunkba.

Novo Home Bútor Kft. 1148 Budapest, Fogarasi út 3.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magazin.koltozzbe.hu/api/trackback/id/tr6916746536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása